Wednesday, March 17, 2010

Prosedur Nikah Negeri Selangor.

Okay bila dah pergi and buat sendiri hal-perihal urusan nikah baru la nampak the whole procedures. Kacang je kalau dah tahu, tapi berasap-asap kepala kalau tak clear dengan prosedur nikah dekat Malaysia ni.

So I think nak summarize la the whole procedure (yang ni apa yang I dah lalui la) untuk buat permohonan nikah. Tapi macam me and En. Rocker kitaorang jatuh under kategori mastautin satu negeri but lain daerah. So stage yang kitaorang dah lalui adalah:

1) Pergi kursus kahwin - Duduk dengar je and gelak-gelak. But I dengar cerita lepas ni diaorang nak buat test la, ada praktikal la, etc.

2) Ambil borang nikah dekat Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) lelaki - Nanti diaorang bagi borang untuk dua-dua side terus. Note that it's free tau, the form.

[Permohonan Kebenaran Berkahwin (Lelaki) - Borang 2A]

[Permohonan Kebenaran Berkahwin (Perempuan) - Borang 2C]

[Persetujuan Wali dan Wakalah Wali - Borang 2D]

3) Buat HIV Test - Macam kitaorang buat dekat Poliklinik kerajaan dekat Kelana Jaya. Kalau boleh better you guys call dulu klinik and tanya schedula klinik tu 'coz lain-lain klinik, lain-lain masa beroperasi dia untuk buat HIV Test.

[Senarai Klinik Kerajaan (HIV Test)]

4) Isi borang lelaki and cari 2 saksi untuk buktikan yang lelaki tu betul tinggal dekat kawasan borang yang dia ambil.

5) Bawa borang yang lengkap diisi dengan 2 orang saksi (minta saksi fotostat IC diaorang 2 keping), result HIV (original), sijil kursus kahwin (original + photocopy), IC lelaki (photocopy + original) kepada Penolong Jurunikah yang ada dekat kawasan rumah lelaki.

6) Bawa borang lelaki yang dah siap disemak, dicop and di-sign oleh Penolong Jurunikah ke PAID kawasan lelaki (yang mula-mula you guys ambil borang tu). Bayar wang pemprosesan (RM10) and Tuan Kadi akan sign and ada 1 surat akan diprint and attach sekali dengan borang lelaki yang menunjukkan Lelaki tu dibenarkan bernikah.

7) Bagi borang lelaki dekat perempuan. Ulang step 4 dan 5 tapi minta sign dekat Penolong Jurunikah kawasan perempuan tu nak bernikah. Dokumen yang kena prepare pun sama macam pihak lelaki cuma tambahan nak IC Wali (photocopy 2 keping) and surat nikah parents (if you anak first).

8) Bawa borang perempuan + borang lelaki pergi PAID dimana tempat nikah akan berlangsung. Bayar wang proses and minta sign tuan Kadi. Akan ada 1 surat yang diprint and attach sekali dekat borang perempuan.

9) Bawa dua-dua borang yang dah lengkap pergi jumpa jurunikah untuk book tarikh and tempat.

10) Tunggu je hari nikah kot. :D

Info lebih (untuk orang Selangor) sila klik dekat website JAIS yea. :)

12 comments:

ally said...

very good info aim...=) lain sikit dr jhr..tp bole di gunakan juga..

the miss bride-to-be said...

thanks ally. kita rs mmg a bit diff la drpd negeri-negeri lain tp rough procedure dia lebih krg sama kan.

anyway hows ur preparation? bila kahwin?

ally said...

hehe..yup..ada differ sikit..tp roughly sama je..hehe..preparations? aloha..on going lagi..igt nak t8 it easy je, tp wow, byk lagi yg x settle nih..khwn bulan 7 nt..bkn ct sek, so x yah rebut2 vendors..=)..ur weds x lama dah kan..

the miss bride-to-be said...

kita rs kalau proper plannin everythn shud be fine. sgt2 wish u all d best in preparing ur wedding.

kita dh byk siap tinggal byr2 je (coz kita buat staggered payment for some of the items) and somehow sgt miss the time kejar2 buat calling2 dkt vendors, etc2. nw dh takde sgt except buat follow up je. *sedih2*

NahWaL said...

thanks for this entree dear. ingatkan sosah sangat. hihi.

the miss bride-to-be said...

kita pn dl ingt ssh sgt. asyik nk pending je buat. lg rela ssh2 cari vendor drpd buat urusan nikah. sekali dh buat dlm 2 days dh settle. :D

NahWaL said...

tapi kurus kawen tak gi lagi. gile asik pending aja. ok ok ai pergi. gile. gile.

the miss bride-to-be said...

haha. first2 nk buat mmg malas. tp bl dh buat lega gila. hari tu kita buat dkt masjid taman tun dkt kl. every week ada n penceramah dia ok la.

momguess said...

thnk for d info dear
akk buat rujukan k

the miss bride-to-be said...

sure2. go ahead kak. :)

Xora said...

yeah! very gud info!!! thanks for posting it!

the miss bride-to-be said...

no prob and ur welcome love. :)